25 Sep 2024  |  Case Study

Αφιέρωμα στον ξενοδοχειακό σχεδιασμό 2023-2024

Από τα αστικά μονοπάτια στα βουνά της Πελοποννήσου και τις ξερολιθιές της Μυκόνου.
post image
Κεντρική Εικόνα: The Whale, Mykonos, 314 Architecture Studio 


Στην απόπνοια της φετινής τουριστικής σεζόν, το Design Society παρουσιάζει τις ξενοδοχειακές προτάσεις που καθόρισαν τις τάσεις του σχεδιασμού για φέτος αλλά και αυτές που οραματίζονται το μέλλον. Με τον κλάδο του τουρισμού να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των συζητήσεων για ακόμη μια χρονιά, προσπαθήσαμε να ξεχωρίσουμε προτάσεις που σέβονται τον τόπο, προσφέρουν κοινωνικά, μνημονεύουν την παράδοση, διανθίζουν την αρχιτεκτονική διάλεκτο και δεν έχουν στόχο μόνο την εκθεματοποίηση του τόπου προς όφελος της κερδοσκοπίας.

Σεβόμενο το τοπίο, την κλίμακα και τα φυσικά υλικά του τόπου, το Anemelia Mykonos προτείνει μια boutique εμπειρία στο νησί των ανέμων. Με μόλις 18 κλειδιά, το boutique ξενοδοχείο χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες δωματίων, σύμφωνα με τα τετραγωνικά και τη θεση τους. Η μελέτη της διαμόρφωσης των χώρων επικεντρώθηκε κυρίως σε εσωτερικούς και κοινόχρηστους εξωτερικούς χώρους, ενώ ο σεβασμός προς την αρχιτεκτονική του τόπου αποτέλεσε κύριο στόχο για τον σχεδιασμό, με τη χρήση των υλικών να προέρχεται κατεξοχήν από τις Κυκλάδες. Πέτρα και υπόλευκες τοιχοποιίες πρωταγωνιστούν στον χώρο παραπέμποντας στα ασβεστωμένα σοκάκια της χώρας του νησιού, ενώ οι ξύλινες πέργκολες μαζί με τους τόνους και τις υφές των υφασμάτων φέρνουν στο μυαλό αποχρώσεις της αμμουδιάς. Το έργο επιμελούνται οι A&M Architects στον σχεδιασμό των interiors και το detailed design και οι Evripiotis Architects στην αρχιτεκτονική μελέτη.

Anemelia Mykonos, A&M Architects and Evripiotis Architects | Photographer: Anima Vision


Σε μια πρόταση με βιομηχανικό χαρακτήρα και pop επίγευση μας πηγαίνουν οι ΑΤΝ Constructions, με το ξενοδοχείο Loom Athens στην περιοχή του Κεραμεικού της Αθήνας. Με αναφορές στη βιομηχανική ιστορία της περιοχής, οι ΑΤΝ Constructions δημιουργούν μια custom οικοδομική κεραμική μονάδα ή αλλιως ένα κεραμικό τούβλο, το “Loom Ceramic Brick”, το οποίο αναπτύσσεται σε όλη την όψη του κτιρίου δημιουργώντας κλωστρά, κενά και πλήρη, με τη ρομαντικότητα του αργαλειού (=loom). Το Loom Athens αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα για το πώς η λαογραφία και η ιστορία του τόπου μπορούν να μεταφραστούν στο σήμερα, στα πυκνώματα του αστικού ιστού.

Loom Athens, ΑΤΝ Constructions


Αλλάζοντας υψόμετρο, οι K-Studio μας πηγαίνουν στην Αρκαδία, στην Πελοπόννησο. Μέσα σε ένα δάσος γεμάτο έλατα βρίσκουμε το ξενοδοχείο Manna, ένα κτίριο με έντονο παρελθόν και ιστορικότητα. Το κτίριο χρονολογείται από το 1920, όταν χρησιμοποιούνταν ως σανατόριο για άτομα που έπασχαν από λέπρα. To 1938, που η ασθένεια καταπολεμάται, το κτίριο μένει ανενεργό και εγκαταλείπεται. Οι K-Studio, κατά την αναβίωση του κτιρίου, προσεγγίζουν την παλιά του χρήση με νέους όρους, κρατώντας τις σταθερές της φιλοξενίας και του καταφυγίου ζωντανές με έναν ελπιδοφόρο τρόπο. Το Manna πλέον αποτελεί έναν μνημειακό χώρο στο πλαίσιο του τουρισμού, καθώς δεν στερείται της μνήμης του. Οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις είναι ήπιες και δεν παρεμβαίνουν ούτε στο κτίριο αλλα ούτε στο τοπίο.

Manna, Arcadia, Greece, K-STUDIO, MONOGON | Picture by Anna Santl


Τέλος, μια πρόταση ανάμεσα στο ονειρικό και το φανταστικό, με αλληγορίες από τα βάθη της θάλασσας, με πρακτικές αρχιτεκτονικής που η Ελλάδα σιγά σιγά τώρα γνωρίζει. Το ξενοδοχείο The Whale από τους 314 Architecture Studio είναι μια αρχιτεκτονική πρόταση στα πλαίσια του ξενοδοχειακού σχεδιασμού, που μάλλον ορίζει μια νέα εποχή στον κλάδο. Με αναφορές από τις γεωμετρίες της θάλασσας και των πλασμάτων που ζουν σε αυτή, το The Whale υπόσχεται να ανανεώσει το αρχιτεκτονικό τοπίο της Μυκόνου σε πλήρη συνομιλία με το φυσικό του περιβάλλον. Η ιδιαίτερη επεξεργασία της γεωμετρίας τού κελύφους στους ημιυπαίθριους χώρους ενθάρρυνε τη διαρκή συνομιλία του κτιρίου με το φως και τη σκιά, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν κάδρα θέασης του φυσικού τοπίου. Στο εσωτερικό του κτιρίου, κανείς συναντά διαφορετικές ποιότητες και υλικότητες χώρων. Ο σμιλεμένος εσωτερικός όγκος θυμίζει ολόκληρα κομμάτια λευκού βράχου, τα οποία φαίνεται να έχουν δεχθεί επεξεργασία και μέσω της αφαίρεσης έχουν μετατραπεί σε χώρους. Στους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου, μεγάλες επιφάνειες επενδύονται με καθρέπτη, δημιουργώντας σημειακά ένα ιδιαίτερο παιχνίδι οφθαλμαπάτης με τον θεατή.

The Whale, Mykonos, 314 Architecture Studio 

Tags

Προτεινόμενα Άρθρα

Image represents Biomaterials/Βιοϋλικά...
6 Nov 2024  |  Case Study
Biomaterials/Βιοϋλικά
Image represents Αρχιτεκτονικός Οδηγός για την ...
2 Oct 2024  |  Case Study
Αρχιτεκτονικός Οδηγός για την Αθήνα 2024 | Μέρος Β'
Image represents Αρχιτεκτονικός Οδηγός για την ...
4 Sep 2024  |  Case Study
Αρχιτεκτονικός Οδηγός για την Αθήνα 2024 | Μέρος Α'
Image represents Κέντρα πόλεων ή τουριστικοί πε...
10 Jul 2024  |  Opinions,Case Study
Κέντρα πόλεων ή τουριστικοί περίπατοι;