Salone del Mobile, Μιλάνο 2023
DS.WRITER:
Ηρώ Καραβία
Πηγή Κεντρικής Εικόνας: Courtesy of Studio Dutch Invertuals
Με την έναρξη της άνοιξης, ο τομέας του σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής αναμένει την ετήσια συνάντηση του Salone del Mobile στο Μιλάνο, στα πλαίσια της Milano Design Week 2023. Μετά από 61 διοργανώσεις, το Salone del Mobile άνοιξε ξανά τις πόρτες του από τις 18 μέχρι τις 23 Απριλίου, και φυσικά το Design Society δεν μπορούσε να λείπει! Στα πλαίσια της αφιερωμένης στον σχεδιασμό εβδομάδας, υπήρχαν και οι παράλληλες δράσεις της International Furnishing Accessories Exhibition, δηλαδή το Workplace 3.0, το S.Project, η SaloneSatellite, που προάγει συγκεκριμένα νέους σχεδιαστές και αρχιτέκτονες, και τέλος το Euroluce, που επικεντρώνεται κυρίως στον φωτισμό και την επιστήμη γύρω από το φως και τον χώρο.
Πηγή Εικόνας: crhea.it
Η αίσθηση που μας μετέφερε το Salone del Mobile, είναι ότι η συνολική επιμέλεια των εκθέσεων και των δράσεων ήταν ιδιαίτερα σύγχρονη, τόσο αισθητικά και θεωρητικά όσο και σε επίπεδο παρουσίασης, γεγονός που υπογραμμίζει ότι η διοργάνωση επανήλθε ανανεωμένη μετά από μια ασταθή τριετία λόγω πανδημίας. Δόθηκε ιδιαίτερη βάση και χώρος σε οικολογικές και βιώσιμες πρακτικές, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η χρήση τεχνολογικών εφαρμογών σε αντικείμενα μικρής κλίμακας και έπιπλα, τόσο στον σχεδιασμό όσο και στη χρήση. Επίσης, κατά τη διάρκεια της περιήγησης, η διοργάνωση φρόντισε να δημιουργήσει ένα παιχνίδι κλίμακας, όχι μόνο από το σημείο της αρχιτεκτονικής έως το αντικείμενο, αλλά ξεκινώντας από εγκαταστάσεις που εκτείνονταν σε ολόκληρο τον πολεοδομικό ιστό!
Το περιοδικό Capsule, έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του, παρουσιάζει την έκθεση Capsule Plaza στο Spazio Maiocchi, μια υβριδική συλλογική έκθεση στη μέση του δρόμου, συνοψίζοντας όλα τα πεδία του σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής, αλλά και φέρνοντας στοιχεία που αφορούν την τεχνολογία, τη βιωσιμότητα και το DIY. Στόχος ήταν να μεταφερθεί στον επισκέπτη η αφηγηματική συνέχεια του προϊόντος, από τη διαδικασία του σχεδιασμού ως τη βιομηχανική παραγωγή. Η έκθεση μοιραζόταν σε δημόσιους χώρους της πόλης, αλλά και σε εσωτερικούς εκθεσιακούς, με επίκεντρο τον καναπέ-πολεοδομική προέκταση, σχεδιασμένο από τους Panter & Tourron και κατασκευασμένο από μωβ ανακυκλωμένο υλικό από την XL EXTRALIGHT.
Capsule Plaza, Spazio Maiocchi, 2023 | Πηγή Εικόνας: fuorisalone.it
Συνεχίζοντας, σίγουρα θετική εντύπωση άφησε και ο Gaetano Pesce, ο οποίος, μετά τη συμμετοχή του στη διοργάνωση της Milano Design Week 2022, στην εβδομάδα μόδας ως Bottega Veneta, είχε θέσει τον πήχη πολύ ψηλά! Κρατώντας τις ίδιες τεχνικές -ρητίνη και ύφασμα με φινιρίσματα χρώματος-, και εμπνευσμένος από ορεινά τοπία και ηλιοβασιλέματα, ο Pesce δημιουργεί μια χωρική εγκατάσταση στο κατάστημα Bottega Veneta στη Montenapoleone, για την πλαισίωση της καλοκαιρινής σειράς τσαντών του οίκου. Ένα “γλυκό” σπήλαιο παρουσιάζεται στο κοινό, ξυπνώντας μας παιδικές μνήμες. ‘Vieni a Vedere’, λοιπόν, δηλαδή “έλα να δείς”.
‘Vieni a Vedere’, Gaetano Pesce, Milano Design Week 2023 | Κατάστημα Bottega Veneta, Via Montenapoleone | Πηγή Εικόνας: fuorisalone.it
‘Break to make’. Ίσως είναι το αγαπημένο μας έργο από τη φετινή διοργάνωση. Ο Daniel Arsham και το στούντιο Nendo συνεργάζονται για τη διεξαγωγή της έκθεσης ‘Break to make’, ένα εγχείρημα το οποίο ξεκίνησε το 2019. Ο Arsham ξεκινάει από τον σχεδιασμό αντικειμένων και επίπλων με πλήρη χρηστική διάθεση και οι Nendo τα σπάνε! Μια μπανιέρα δημιουργεί μια πολυθρόνα, με μόνα εργαλεία σφυριά και λοστούς. Οι Nendo στην κυριολεξία σπάνε τα πρωτότυπα αντικείμενα του Arsham και δεν τους αλλάζουν μόνο μορφή αλλά και χρήση. Το συνολικό εγχείρημα ανοίγει έναν νέο διάλογο στον κόσμο του σχεδιασμού όσον αφορά τη μεταποίηση και το DIY, που δεν αγγίζει μόνο τη σχεδιαστική κοινότητα αλλά και κάθε έναν από εμάς!
Left image: Schetch by Daniel Arsham and Nendo | Right image: Taken by Takumi Ota | Πηγή Εικόνας: archello.com
Συνεχίζοντας στην κλίμακα του αντικειμένου, η SaloneSatellite με το εγχείρημα ‘Building the (Im)Possible’ αποτέλεσε σίγουρα γέφυρα ανάμεσα στα εικαστικά και το έπιπλο, με νέους σχεδιαστές και γραφεία, όπως ο Alfonso Martinez με το project LOX, μια σειρά φωτιστικών που στόχο έχει να εξετάσουμε τι θεωρούμε επαναξιοποίηση και χρήση φυσικών πόρων. Τα αντικείμενα είναι φτιαγμένα από ανακυκλωμένους λίθους, όπως ίασπι και χαλάζιο. O σχεδιαστής Atushi Shindo αξιοποιεί καθημερινά υλικά δίνοντάς τους νέες χωρικές έννοιες, ενώ το Atelier Punto Linea, μέσα από τα έπιπλα που σχεδιάζει, καταθέτει ένα σχόλιο σχετικά με το ποια είναι η διάθεση και η ύπαρξη του επίπλου στον χώρο.
1. Φωτιστικό LOX, Alfonso Martinez | 2. Φωτιστικό από Atushi Shindo | 3. Καρέκλα από Atelier Punto Linea
Building the (Im)Possible, SaloneSatellite, 2023 | Πηγή Εικόνων: Building the (Im)Possible Press Release
Στον τομέα της τεχνολογίας, μια ελληνική συμμετοχή κέρδισε σε μεγάλο βαθμό τις εντυπώσεις. Το στούντιο ‘The New Raw’, με έδρα το Ρότερνταμ, παρουσιάζει μια σειρά επίπλων εξωτερικού χώρου με τίτλο ‘Knotty’. Τα ιδιαίτερα καθίσματα με ποπ-παστέλ χρώματα, πέραν του ότι έχουν μια έντονη παιδικότητα, είναι και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στην κατασκευή. Το στούντιο ειδικεύεται στη δημιουργία επιφανειών, στις οποίες το μέσο ύφανσης είναι το ανακυκλωμένο πλαστικό. Αντλώντας στοιχεία της ελληνικής λαογραφίας, τα έπιπλα αυτά είναι καθ’ όλα σύγχρονα και επιβεβαιώνουν τόσο την αναγκαιότητα για εναλλακτικές χρήσεις υλικών και ανακύκλωση, όσο και τη συμβολή της τεχνολογίας σε τεχνικές που έρχονται από το παρελθόν.
Πηγή Εικόνας: thenewraw.org
Τέλος, οι Dutch Invertuals μας ωθούν να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας απέναντι στο αντικείμενο. Η χρήση, το υλικό, η βιωσιμότητα, αλλά και το τι προάγει το ίδιο το έργο, είναι κυρίαρχα στοιχεία στην έκθεση ‘Objects for a New Kind of Society: the way we work’ στη Spazio O. Η συλλογική έκθεση απαρτιζόταν από το στούντιο Dutch Invertuals, το οποίο, πέρα από τον πυρήνα του, έχει ένα δίκτυο σχεδιαστών σε όλο τον κόσμο. Σε κάθε εγχείρημά τους, όπως και στη συγκεκριμένη έκθεση, στόχος τους είναι να προάγουν το αντικείμενο ως αποτέλεσμα έρευνας. Με βασικό άξονα τα σύγχρονα εργασιακά μοντέλα, τους ρυθμούς ζωής, την έντονη παραγωγή, αλλά και το πώς επηρεάζεται ο καθένας από εμάς στα πλαίσια αυτών, η έκθεση συγχωνεύει τη σύγχρονη αστική ζωή αναφορικά με την τεχνολογική και ψηφιακή υπερδιέγερση που επικρατεί. Στα δύο αίθρια της Spazio O, δημιουργήθηκαν δύο εγκαταστάσεις που στόχο έχουν να φέρουν το κοινό σε μία συνομιλία με τα ερωτήματα τα οποία οι ίδιοι θέτουν.