4 Jul 2022  |  Event

MOHAJER Multimedia Installation

Muhajir ή Mohajir (Arabic: مهاجر, muhājir; pl. مهاجرون, muhājirūn) στα αραβικά σημαίνει μετανάστης ή (και) ταξιδιώτης. Ο όρος οικειοποιήθηκε από γλώσσες μουσουλμανικών χωρών αλλά και την Αγγλική.
post image

Information:

Opening: 6 July, 20:00-23:00

Screening - Talks: 7 July, 20:00

Duration: 6-10 July, 19:00-22:00

 

ESTO Association, Zaimi 24 · Athens

Free Entrance



Muhajir ή Mohajir (Arabic: مهاجر, muhājir; pl. مهاجرون, muhājirūn) στα αραβικά σημαίνει μετανάστης ή (και) ταξιδιώτης. Ο όρος οικειοποιήθηκε από γλώσσες μουσουλμανικών χωρών αλλά και την Αγγλική. Tο ίδιο όνομα είχε και το project το οποίο στεγαζόταν στον χώρο της Ζαΐμη 24 πριν το Esto Association. Το ‘Bag Mohajer’ ήταν ένα κοινωνικό πρότζεκτ το οποίο απαρτιζόταν από μετανάστες, με τη βοήθεια μιας designer από τη Γερμανία. H μικρή κοινότητα του ‘Bag Mohajer’ παρήγαγε τσάντες που ταξίδευαν σε μέρη στα οποία οι ίδιοι δεν είχαν πρόσβαση και χρησιμοποιούσαν ως πρώτες ύλες υπολείμματα από τις πλαστικές βάρκες και τα σωσίβια με τα οποία οι ίδιοι και άλλοι πρόσφυγες έφταναν στο νησί της Λέσβου.

Μαθαίνοντας τυχαία την ιστορία του χώρου από τον Nassim Muradi, έναν νεαρό πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους που υπήρξαν στον χώρο, για να μάθουμε περισσότερα πράγματα για το project. Αντλώντας στοιχεία από τη μνήμη του χώρου, ξεκινήσαμε μία έρευνα σχετικά με το κοινωνικό project ‘Mohajer’, καθώς δε θέλαμε ο χώρος μας να είναι άλλο ένα “white cube” που λειτουργεί ανεπηρέαστο από την κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα αλλά και από την ίδια του τη γειτονιά.

Η πολυμεσική εγκατάσταση Mohajer είναι ένα κράμα ερευνητικού design, αντικειμένων, γραφιστικών, ηχητικών ντοκουμέντων, καθώς και του ντοκιμαντέρ του ίδιου του project ‘Bag Mohajer’, που γυρίστηκε το 2017 απο τον Adrian Oeser. Η εγκατάσταση λειτουργεί ως αφηγηματικό μέσο της πραγματικότητας και των αναμνήσεων που υπήρχαν στον χώρο της Ζαΐμη 24 και στη γειτονιά των Εξαρχείων. Η υλοποίηση των αντικειμένων που συνθετουν την εγκατάσταση πραγματώθηκε σε συνεργασία με την ANKAA Project, μία δομή που παρέχει μαθήματα χειραφέτησης σε παιδιά και ενήλικες πρόσφυγες. Η ANKAA, ως πρώην συνεργάτης της Bag Mohajer, μας παρείχε υλικά από τις τσάντες αλλά και μας έφερε σε επαφή με κάποιους από τους ανθρώπους που δούλευαν στον χώρο, όπως η Ιρανή σχεδιάστρια Shafi Qias.

Σε αυτή την πρώτη έκθεση, συστήνουμε το Esto Association μέσα από το παρελθόν του. Επιδιώκουμε να ξαναδιηγηθούμε την ιστορία του χώρου και να μεταμορφώσουμε τη μνήμη σε μια απτή αφήγηση και ταυτόχρονο βίωμα. Ο χώρος, οι αναμνήσεις, τα αντικείμενα, οι σχέσεις μεταξύ μας και η μικροκοινωνία της γειτονιάς, συνδέονται. Θέλουμε να πάρουμε την ιστορία μαζί μας, να τη μετατρέψουμε σε δράση για το παρόν και σε παρελθόν που «συμβαίνει» και καθορίζει αναπόφευκτα το μέλλον.

 

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1574498926285040

Social media: https://www.facebook.com/estoassociation

Tags

Περισσότερες Εκδηλώσεις

Athens Art Gallery
Image represents Ψίθυροι της Γραμμής...
6 Dec 2023  |  Event,Exhibition
Ψίθυροι της Γραμμής
Βιβλιοπωλείο Hyper-Hypo
Image represents Παρουσίαση Βιβλίου...
20 Jan 2023  |  Event
Παρουσίαση Βιβλίου
Ανατολικό Φυλάκιο Πύλης, Προβλήτα Α, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Image represents White Dwarf (Λευκός Νάνος)...
7 Nov 2022  |  Event
White Dwarf (Λευκός Νάνος)
Προκήρυξη Βραβείων
Image represents 100% Hotel Design Awards 2022...
25 Jul 2022  |  Event
100% Hotel Design Awards 2022