6 Jun 2022  |  Event

ΛΥΣΙΣ - Περφόρμανς | Μαίρη Ζυγούρη

Διερευνώντας αυτή τη φορά τις διαδικασίες του ύπνου, του ονείρου και της ανάλυσής του ως καλλιτεχνικά εργαλεία, η εικαστικός-περφόρμερ εστιάζει την πρακτική της στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου.
post image

Η εικαστικός, περφόρμερ και ερευνήτρια Μαίρη Ζυγούρη, συνεχίζοντας την πολύχρονη ενασχόληση και έρευνα πάνω στις εικαστικές πρακτικές της Ιδιοτοπικής Επιτέλεσης (site specific performance), παρουσιάζει το νέο της πρότζεκτ «ΛΥΣΙΣ» στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου Ωρωπού, την Κυριακή 12 Ιουνίου 2022, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ. 

Διερευνώντας αυτή τη φορά τις διαδικασίες του ύπνου, του ονείρου και της ανάλυσής του ως καλλιτεχνικά εργαλεία, η εικαστικός-περφόρμερ εστιάζει την πρακτική της στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου, ως το κατ’ εξοχήν ονειρομαντείο και θεραπευτικό ιερό της αρχαιότητας, συνδιαλεγόμενη παράλληλα με τη μοναδική γεωγραφική του θέση και γεωμορφολογία του. Με το ερευνητικό πρότζεκτ «ΛΥΣΙΣ», επιχειρεί, μέσω της καλλιτεχνικής διαδικασίας και της βιωματικής εμπειρίας στον χώρο, να επανασυσχετίσει τις ονειρο-θεραπευτικές και μαντικές πρακτικές του παρελθόντος του Αμφιαρείου (εγκοιμήσεις, εξαγνισμοί, ονειρικός και μαντικός ενθουσιασμός, εκστατική διαύγεια, κατάνυξη, ονειρομαντεία, υδρομαντεία, κ.τ.λ), με την ποιητική τής επιτελεστικής δράσης και τις μεθοδολογίες της σύγχρονης περφόρμανς, υιοθετώντας την πολυπρισματική ματιά του ονείρου, και εμπεριέχοντας στην καλλιτεχνική της δράση τη δυναμική συμβόλων, τελετουργικών, χειρονομιών, νευμάτων, ψιθύρων.

Οι ερευνητικοί άξονες που θα αποτελέσουν πυρήνα και πυξίδα για το πρότζεκτ, βασίζονται: α. στην πολύσημη μυθική φιγούρα του Αμφιαράου (ένδοξος βασιλιάς, γενναίος πολεμιστής, τραγικός ήρωας, μάντης, θεραπευτής), β. στην τελετουργική διαδικασία της εγκοίμησης, γ. στη σχέση του νερού με τον Χρόνο (κλεψύδρα), και δ. στη διαλεκτική σχέση Τέχνης, Ονείρου και πραγματικότητας.

Το στοιχείο που θα ενοποιεί την «αφήγηση» των δράσεων και τη μετακίνηση από τον έναν «σταθμό» στον άλλον, θα είναι η παρουσία των αναθημάτων (τύπια). Οι απεικονίσεις αυτές, ως σημάνσεις στον χώρο από μεγεθυμένα μέλη σώματος (μάτι, αυτί, στόμα, πόδι και άλλα), θα αντιστοιχούν στα «μέλεα», πρωτότυπες υβριδικές συνθέσεις λόγου, κίνησης και μουσικής ως επιτελεστικές αποδόσεις ονειρικών και άλλων αναδυόμενων στοιχείων.

Η βιωματική έρευνα στο σύνολό της θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου, περιλαμβάνοντας μια περίοδο καλλιτεχνικής και ερευνητικής προετοιμασίας (12 Μαΐου-12 Ιουνίου), η οποία θα καταλήξει με μια ζωντανή δημόσια παρουσίαση/περφόμανς. Η καλλιτέχνις για το πρότζετ «ΛΥΣΙΣ» συνεργάζεται με την Άννα Τζάκου, περφόρμερ, σκηνοθέτιδα και practice-based ερευνήτρια: PhD με θεμα "Γεωποιητική, μια θεατρική μεθοδολογία για τον εξωτερικό χώρο στο πανεπιστήμιο του Exeter (UK), και τον σκηνοθέτη θεάτρου και ηθοποιό Δημήτρη Τσιάμη, υιοθετώντας καθείς μια διαφορετική περσόνα που συνδέεται με τον μύθο, το όνειρο, τους ανθρώπους του ιερού, τους όνειρο-ικέτες...

Κατά την περίοδο προετοιμασίας, η καλλιτέχνης συνομιλεί με μια σειρά από διαφορετικά επιστημονικά και καλλιτεχνικά πεδία (θέατρο/περφόρμανς, μουσική, χορός, ψυχολογία, αρχαιολογία), πάνω στις θεματικές που αναδεικνύονται από την ίδια την πολυδιάστατη και πολύσημη ταυτότητα του αρχαιολογικού χώρου.

Η καταληκτική περφόρμανς «ΛΥΣΙΣ», που θα λάβει χώρα στις 12 Ιουνίου στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου στον Ωρωπό, θα αποτελέσει μια ιδιότυπη ξενάγηση, μια ιδιοτοπική (site specific) ονειρική αφήγηση, όπου το κοινό καλείται να ακολουθήσει το δρώμενο σε έξι σημεία σταθμούς μέσα στα όρια του Αρχαιολογικού Χώρου.

Η καλλιτέχνης καλεί τον θεατή να αναστοχαστεί την έννοια της θεραπευτικής χρήσης των ονείρων στην υπηρεσία της επιτελεστικής τέχνης, προσφέροντας μια συλλογική πολυαισθητηριακή και συμμετοχική εμπειρία για το κοινό, και αναδεικνύοντας εμμέσως πιθανές όψεις και επιδράσεις ενός συλλογικού ασυνείδητου γίγνεσθαι.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη/Ιδέα/Σκηνοθεσία: Μαίρη Ζυγούρη

Περφόρμερ: Μαίρη Ζυγούρη, Άννα Τζάκου, Δημήτρης Τσιάμης

Επιστημονικός συνεργάτης: Νένα Σαμιώτη

Βιντεοσκόπηση/ Καταγραφή: Παναγιώτης Ίσαρης

Φωτογραφίες: Ζαφείρω Βλάχου

Επικοινωνία/Γραφείο Τύπου: Χρύσα Ματσαγκάνη, Μάνος Νομικός

Διοργάνωση: Polus Collective


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κυριακή 12 Ιουνίου

Ώρα Έναρξης: 12:00 μ.μ.

Διάρκεια: 60 λεπτά

Είσοδος Δωρεάν (εισιτήριο μόνο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο, 3€) 


Αμφιάρειο Ωρωπού: 47χλμ από το κέντρο της Αθήνας & 5 χλμ από την παραλία Καλάμου Ωρωπού

Δρομολόγια ΚΤΕΛ Ανατολικής Αττικής στο Πεδίον του Άρεως, επί της οδού Μαυροματαίων & Ιουλιανού.                                


Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ

Υπό την Αιγίδα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής

Υπό την Αιγίδα του Museo Castro Mediano, Lecce, Ιταλία

Με την υποστήριξη του Δήμου Ωρωπού


Gallery

Περισσότερες Εκδηλώσεις

Athens Art Gallery
Image represents Ψίθυροι της Γραμμής...
6 Dec 2023  |  Event,Exhibition
Ψίθυροι της Γραμμής
Βιβλιοπωλείο Hyper-Hypo
Image represents Παρουσίαση Βιβλίου...
20 Jan 2023  |  Event
Παρουσίαση Βιβλίου
Ανατολικό Φυλάκιο Πύλης, Προβλήτα Α, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Image represents White Dwarf (Λευκός Νάνος)...
7 Nov 2022  |  Event
White Dwarf (Λευκός Νάνος)
Προκήρυξη Βραβείων
Image represents 100% Hotel Design Awards 2022...
25 Jul 2022  |  Event
100% Hotel Design Awards 2022